ELLE: Cum te gândești astăzi la intersecția dintre tehnologie și modă, din perspectiva unui designer?
Lucian Broscățean: Una dintre cele mai percutante expoziții despre această temă a fost „Manus x Machina: Fashion in the Age of Technology”, proiect curatorial realizat de Andrew Bolton la MET în New York (2016). În catalog și în video-urile de pe Youtube, curatorul explică această relație extrem de „tensionată” între ceea ce presupun: artizanatul, couture-ul, manufactură și noile aparaturi hi-tech.
Paradoxul modei contemporane este legat de faptul că progresul tehnologic fulminant a generat o întoarcere la procese tehnologice tradiționale, arhaice, pline de emoție autentică. De multe ori am folosit sintagma „perspectivă inversată” pentru a descrie un astfel de „zbor întors”.
Posibilitățile date de noile tehnologii hibridizate cu un demers de tipul „slow fashion” cred că ar putea duce la inovație.
ELLE: Dar din cea a muncii tale de profesor? Cum învață generațiile de astăzi să utilizeze tehnologia pentru a-și stimula creativitatea sau pentru a transforma în realitate lucruri pe care puteam doar să ni le imaginăm cu puțin timp în urmă?